Wino z porzeczek

Właściwości porzeczki czarnej i czerwonej

Zarówno czerwona, jak i czarna porzeczka cieszą się opinią jednych z najzdrowszych owoców, choć tak naprawdę możemy się nimi cieszyć bardzo krótko w skali całego roku. Sezon na te owoce zaczyna się wraz z końcem czerwca i trwa na ogół przez cały lipiec. Nie można wobec tego powiedzieć, że te niezwykle zdrowe owoce towarzyszą nam przez cały rok, choć można poczynić bardzo wiele, by na własną rękę zmienić ten stan rzeczy. Wiele osób decyduje się na produkcję przetworów domowych w trosce o zrobienie zapasów na okres jesienno-zimowy, by móc przez okrągły rok dostarczać sobie i bliskim najważniejszych witamin i wartości odżywczych. Porzeczki to jedne z tych owoców, które zwłaszcza w sezonie zimowym doskonale sprawdzają się jako naturalny element wzmacniania odporności oraz radzenia sobie przeziębieniami. Warto również uwzględnić potęgę domowego wina z porzeczek, ponieważ jest ono źródłem witamin oraz środkiem wspomagającym osoby borykające się z wieloma dolegliwościami, m.in. związanymi z jelitami oraz układem krążenia.

Wino z porzeczek

Produkcja domowego wina nie należy do zadań specjalnych, z którymi moglibyśmy sobie nie poradzić. Kluczową sprawą w tym wypadku jest ścisłe trzymanie się przepisu oraz postępowanie zgodnie z wytycznymi, dzięki którym będziemy w stanie stworzyć przepyszne wino owocowe. Warto spróbować zarówno wina z czerwonej porzeczki, które jest dosyć kwaśne i idealnie sprawdzi się w trakcie upalnych dni oraz z czarnej, które z kolei jest o wiele słodsze i z pewnością zasmakuje tym, którzy stawiają słodycz wyżej niż kwaśność. Przygotowanie wina wygląda dosyć podobnie. Owoce należy dokładnie umyć, rozgnieść, a następnie zalać ciepłą wodą, dodać pektolazę i pozostawić na dwa dni. Roztwór należy następnie wymieszać z syropem cukrowym i dodać drożdży cukrowych. Dopiero po niespełna tygodniu należy dodać kolejną część syropu cukrowego. Po niespełna dwóch tygodniach wino nadaje się do umieszczenia w butelce. Należy pamiętać, aby przechowywać je w zacienionym i dosyć chłodnym miejscu.