Krewetki z natką pietruszki to świetny przepis na szybką przekąskę, dodatek do sałatki albo makaronu czy też przystawkę przed daniem głównym. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, dlatego wystarczy kupić kilka składników, aby zaskoczyć domowników lub gości prawdziwym rarytasem.
Jak przygotować krewetki z natką pietruszki
Do przygotowania krewetek z pietruszką potrzebne będą: dwadzieścia dużych krewetek, trzy łyżki masła, natka świeżej pietruszki, dwa ząbki czosnku i czerwona papryczka chilli. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę i papryczkę dokładnie myjemy i siekamy na drobne części. Następnie rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy na nim przygotowane składniki. W międzyczasie płuczemy i obieramy krewetki. Koniecznie usuwamy łebki, nóżki i pancerzyki. Kiedy czosnek, papryczka i pietruszka lekko się przyrumienią, dodajemy krewetki i smażymy je kilka minut aż zmienią kolor. Na koniec odsączamy tłuszcz, a krewetki wraz z dodatkami wyciągamy na talerz. Aby nieco przełamać ich smak, można je skropić sokiem z cytryny albo limonki.
Jak podawać krewetki?
Krewetki z pietruszką mogą być smaczną przekąską do wina. Wystarczy wówczas wyłożyć ja na półmisku razem z widelczykami. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek. W tradycyjnej wersji wystarczy wyłożyć je na szczycie mieszanki sałat, jarmużu lub rukoli z pomidorami, oliwkami, cebulką i sosem sałatkowym. W popularnej sałatce tajskiej krewetki często zastępują kurczaka, jeśli ktoś preferuje dietę wegetariańską. Wystarczy wówczas ugotować makaron soba i różyczki brokuła. Wymieszać je razem i okrasić sosem sojowym z czosnkiem i imbirem, a na koniec dodać groszek cukrowy i i podsmażone z pietruszką krewetki. Dla efektu wizualnego i dodatkowego waloru smakowego można całość posypać sezamem. W kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej krewetki z pietruszką często stanowią dodatek do makaronów z sosem śmietanowym albo oliwą, gdzie mało dodatków pozwala na wyeksponowanie smaku pietruszki i owoców morza.