Jakie jabłka na sok z wyciskarka?

Wszystko zależy czy lubimy sok słodki czy może bardziej kwaśny.

Jeżeli ma to być sok słodki to potrzebne są jabłka takie jak Ligol, Szampion, Malinówka i jeszcze parę.W sezonie na jednym straganie możesz zobaczyć nawet dziesięć różnych gatunków jabłek. Niestety nie każdy z nich będzie nadawał się do wyciśnięcia soku. Nawet jeśli posiadasz najlepszą wyciskarkę do soków, źle dobrane jabłka spowodują, że w szklance zamiast klarownego soku znajdzie się smaczny, ale gęsty mus, który najlepiej zjadać łyżeczką.
Nie możemy kupić zbyt miękkich jabłek lub zbyt twardych, do sokowirówki trzeba naprawdę dobrać odpowiednie owoce.Soki z jabłek warto pić zawsze, zatem, jeśli wyciskasz większą jego ilość, pamiętaj, że spokojnie możesz go zapasteryzować. Wówczas jego termin do spożycia znacznie się przedłuży. Z jesiennych jabłek będziesz mógł cieszyć się także zimą.

Najlepsze odmiany jabłek na soki

Z jakich jabłek zrobisz najlepszy sok z wyciskarki?

Jabłka, które najlepiej nadają się na soki to odmiany jesienne i zimowe. Wczesne jabłka jak np. Papierówka będą zbyt kwaśne i cierpkie. Gatunki jabłek różnią się nie tylko kolorem skórki, wielkością i twardością miąższu. Ważnym kryterium wyboru również jest smak. Wśród najlepszych gatunków jabłek na sok znajdują się zarówno słodkie, słodko-kwaśne, jak i kwaśne gatunki. Także każdy może wybrać jabłka, z których sok będzie mu najbardziej smakował. Wśród gatunków jabłek, z których uzyskasz słodki sok, najlepsze są:Zobacz jak wyciskany jest sok z powyższych gatunków jabłek w wyciskarce wolnoobrotowej, w domu znajdziemy wyciskarka lub sokowirówkę dzięki krore zrobimy swój sok. Soki słodko-kwaśne doskonale gaszą pragnienie. Jeśli zależy Ci właśnie na uzyskaniu takiego napoju, najlepiej do wyciskarki wrzuć i jeżeli latem doskwiera nam upał możemy z takich domów korzystać.Jeśli jednak najbardziej lubisz kwaśne soki, szczególnie polecamy Ci późne odmiany jabłek i zimowe, wśród których najlepsze to: Renata, Antonówka oraz Zebujemy te odmiany naprawdę są kwaśne i soki z nich powstaje są aż cierpkie na języku.
Smacznego.