Pomidory to bez wątpienia jedno z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Choć jeszcze na początku XX wieku nie były to warzywa zbyt popularne na polskich stołach, dziś nie wyobrażamy sobie przyrządzenia typowych, lokalnych potraw bez pomidorów. Jednak warzywa te nie są jedynie wyjątkowo smaczne – to prawdziwa witaminowa bomba, którą warto wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu.
Pomidory – wartości odżywcze
Pomidory są świetnym źródłem likopenu – przeciwutleniacza, który minimalizuje wpływ wolnych rodników na organizm człowieka. Regularne spożywanie pomidorów obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Likopen wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne, dodatkowo doskonale wzmacnia odporność organizmu. To czerwone, niepozorne warzywo jest świetnym źródłem witaminy C oraz błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo duża zawartość witamin A i E sprawia, że pomidory mają świetny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci – opóźniają procesy starzenia się oraz zapobiegają powstawaniu zmarszczek. To jednak nie jedyne zalety spożywania pomidorów! Duża zawartość magnezu i potasu wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.
Jak przyrządzać pomidory?
Pomidory to warzywo, które niewiele traci na obróbce termicznej – choć podczas gotowania lub pieczenia zmniejsza się ilość wchłanialnej witaminy C, równocześnie wysoka temperatura wpływa pozytywnie na przyswajanie likopenu. Pyszna aromatyczna zupa pomidorowa przepis z dużą ilością ziół to świetny pomysł na obiad w chłodniejsze dni. Latem warto przyrządzać własne ketchupy, przeciery i sosy pomidorowe, które można pasteryzować w słoikach i przechowywać w chłodniejszych miesiącach. Pomidory możemy także ususzyć – suszone warzywa zawierają większą ilość błonnika, a nawet bardzo wysokie temperatury nie wpływają na zawartość ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak magnez, żelazo i potas. Świeże pomidory to zaś prawdziwa bomba witaminowa oraz doskonały sposób na orzeźwienie podczas upalnych miesięcy.