Owoce to jedno z największych dobrodziejstw natury. Powinniśmy spożywać je codziennie, ponieważ dostarczają sporej ilości witamin i ważńych składników mineralnych. Wiele osób nie docenia tego, że mają właściwości prozdrowotne wspomagając układ odpornościowy, czasami również spowalniają procesy starzenia czy też przyspieszają odchudzanie. Niestety osoby będące na diecie redukcyjnej nie mogą spożywać dużych ilości owoców, ponieważ mają one sporą zawartość cukru a to zwiększa kaloryczność posiłków. Jednak jedno kiwi z jogurtem naturalnym na drugie śniadanie będzie idealnym rozwiązaniem nawet dla ludzi zrzucających zbędne kilogramy.
Kiwi to bogactwo witaminy C, kwasu foliowego i potasu.
Trzeba przyznać, że warto spożywać owoce wzmacniające odporność, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą obronę przed patogenami. Zamiast ciągle kupować kolejne suplementy warto przejść się do sklepu, albo na bazarek warzywno-owocowy pod domem i zaopatrzyć się w przepyszne, pełne witamin i minerałów plony ziemi. Kiwi wartości odżywcze to średnio 60 kalorii na owoc. Oprócz tego 3g błonnika, 1 g białka oraz o połowę mniej tłuszczu oraz aż 14 g węglowodanów. Sklepy zwykle sprzedają kiwi na sztuki, więc można wziąć kilka i zrobić z nich na przykład przecier, albo mus..
Kiwi charakteryzuje się owłosioną skórką.
Nie da się pomylić go z żadnym innym owocem. W środku ma kolor zielony a jego konsystencja jest nieco ziarnista, ponieważ zawiera oprócz miąższu, czarne granulki. Przed spożyciem należy obrać kiwi ze skórki, ponieważ nie jest ona jadalna. Potem można je zjeść samo bez żadnych dodatków, albo pokroić i dodać do sałatki lub zblendować z innymi owocami i zrobić shake’a. Połączeniem idealnym jest kiwi, banany, pomarańcza, sok z cytryny, maliny i borówki amerykańskie. Taka bomba witaminowa postanowi na nogi oraz da energię każdemu kto ją wypije. Ludzie nie zdają sobie sprawy z właściwości prozdrowotnych owoców i spożywają ich zdecydowanie za mało w swojej diecie co jest naprawdę dużym błędem.