Pierogowy zawrót głowy.

Pierogi po mimo, że pierwotnie pochodzą z Chin, to wielu obcokrajowcom kojarzą się z kuchnią Polską. Jeśli zapytasz turystów co podoba im się w naszym kraju, to większość z nich wymieni piwo i naszą smaczną kuchnię a głownie bigos i pierogi. Pierwsze pierogi przywędrowały do nas ok XIII wieku i od tamtej pory doczekały się wielu różnych kombinacji.

Najpopularniejsze pierogi w Polsce

– Ruskie
– Z kapustą
– Z kapustą i grzybami
– Z mięsem
– Ze szpinakiem
– Z owocami
– Z serem

Pierogi są powszechnie dostępne w przemyśle, można je kupić w garmażerkach, sklepach, restauracjach. Jednak te najsmaczniejsze prawdopodobnie robiły nasze babcie. Zrobienie pierogów w domu nie jest trudne, jednak dosyć pracochłonne.
Aby zrobić domowe pierogi z serem, wystarczy odpowiednie ciasto, farsz i trochę wolnego czasu.

Jak zrobić domowe pierogi z serem?

1. Robienie pierogów najlepiej rozpocząć od zrobienia farszu. W tym celu 500 g mielonego twarogu mieszamy z cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami zwykłego cukru lub innego preferowanego słodzika.
2. Następnym krokiem będzie zrobienie ciasta. W tym celu weź 500 g mąki pszennej oraz 300 ml dobrze ciepłej przegotowanej wody i łyżeczkę soli kuchennej. Mąkę umieść na stolnicy, dodaj sól a następnie zrób po środku dołek i dodaj trochę wody. Ciasto powinno być lekko parzące, więc najlepiej łyżką zagarniać mąkę od zewnątrz ku środkowi. Sukcesywnie dodawaj wodę i zagniataj aż ciasto stanie się zwarte i miękkie. Podziel na pół, jedną część odłóż z z boku i koniecznie przykryj aby nie wyschło. A resztę cienko rozwałkuj, następnie wycinaj okręgi, możesz użyć szklanki w tym celu. Do każdego krążka nałóż łyżkę farszu i złóż go na pół oraz posklejaj na brzegach górna i dolną warstwę aby zamknąć pieroga i nie dopuścić do wypłynięcia farszu.
3. W garnku zagotuj wodę z solą i kiedy zacznie się gotować wkładaj do niej gotowe pierogi na kilka minut. Kiedy wypłyną na powierzchnię możesz wyławiać je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi na słodko idealnie smakują ze śmietanką i cukrem. To opcja, której nie można się oprzeć. Dodatkowo możesz podawać je ze świeżymi owocami sezonowymi.