Tradycyjne polskie potrawy stanowią ponadczasową klasykę w wielu restauracjach w całej Polsce. Kuchnia polska cieszy się uznaniem i popularnością. Kojarzy nam się z domowym jedzeniem, a co za tym idzie, ze smakiem. Powstała z połączenia kilku kuchni- niemieckiej, rosyjskiej, francuskiej, żydowskiej i włoskiej. Od wieków występowały w niej składniki pochodzenia regionalnego. Każdy region charakteryzuje się swoim popisowym daniem lub przyrządzany jest według swojej tradycji. Staropolskie przepisy znane są kucharzom od lat. Do najbardziej rozpoznawalnych dań zaliczymy potrawy jarskie, mączne, z dodatkiem kapusty, ale także mięsne, czy różnego rodzaju zupy.
Najpopularniejsze dania kuchni polskiej
Do najpopularniejszych dań kuchni polskiej zaliczymy:
Bigos- danie to powstaje z kapusty kiszonej (możemy dodać również słodką), mięso, kiełbasę, boczek, cebulę oraz suszone grzyby dla podkreślenia smaku. Mięso może być wieprzowe lub wołowe, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, a całość podbijamy koncentratem pomidorowym.
Pierogi- jest to danie mączne. Farsz przygotowujemy najczęściej z twarogu i ziemniaków, ale też kapusty kiszonej lub słodkiej z dodatkiem grzybów. Możemy użyć także owoców np. truskawek, jabłek.
Żurek- jest to rodzaj zupy przygotowywanej na bazie zakwasu żytniego. Dodajemy czosnek oraz majeranek do smaku. Podajemy go z białą kiełbasą i jakiem na twardo.
Rosół- jest to bulion mięsno- warzywny. Mięso może być zarówno wołowe jak i drobiowe, dodajemy włoszczyznę, przyprawy. Podajemy z makaronem, posiekaną natką pietruszki.
Kotlet schabowy- to rodzaj rozbitego mięsa, usmażonego w panierce z bułki tartej, jajka i przypraw. Podawany z ziemniakami i surówką.
Tradycyjne polskie desery
Wśród deserów należy wyróżnić typowe ciasta i wypieki takie jak sernik, mazurek, babki wielkanocne, staropolskie pierniczki świąteczne , pączki, faworki, sękacze, jabłecznik. Desery z miodem oraz świeżymi polskimi owocami takimi jak jabłka, gruszki, maliny, jagody, truskawki.