Wspaniałe właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana, pozyskiwana jest z prosa, i znana była na ziemiach polskich już od dawnych wieków. Nasze babcie wiedziały, że jest lekkostrawna, a co za tym idzie, dobrze ją stosować przy problemach z trawieniem oraz można ją podawać małym dzieciom. Popularnie zwana jaglanką lub dawniej jagłą, ma mnóstwo wartości odżywczych, szczególnie witamin z grupy B i E. Zawiera również magnez, wapń, fosfor oraz antyoksydanty. Warto podkreślić fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, co sprawia, że bez przeszkód mogą ją spożywać osoby z nietolerancją tego składnika pokarmowego.

Kilka przepisów z kaszy jaglanej

Jeśli zapragniemy wypróbować wspaniałe właściwości kaszy jaglanej, to będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia. Poniżej kilka przykładów dań, w których możemy ją wykorzystać.

Malinowy budyń jaglany – dla tych którzy lubią słodkie przekąski, będzie to idealne rozwiązanie, które można wykorzystać jako pomysł na deser dla dzieci. Danie jest niskokaloryczne i lekkostrawne, a zarazem sycące.

Kotleciki jaglano wieprzowe – jeśli znudzimy się już klasycznymi schabowymi, możemy przetestować drobne kotleciki z pyszną sałatką jako dodatkiem. Świetnie urozmaicą one naszą dietę.

Krupnik jaglany – naturalny lek przeciwwirusowy i detoksykacyjny, wg. medycyny chińskiej pozwala na zwalczanie niemal każdej infekcji. Zapewni odporność w ciężkich chwilach choroby lub przeziębienia.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i krewetkami – potrzebujesz ciekawej przekąski na imprezę? To danie, które w szybki sposób przyrządzisz i zapewne zaskoczy Twoich gości prostotą i elegancją.

Kasza jaglana jest zdrowym i dietetycznym rozwiązaniem jeśli szukamy kaszy, która urozmaici naszą dietę i pomoże wzbogacić smak w naszych potrawach. Bardzo dobrym przykładem takiego dania są kotleciki jaglano wieprzowe, które mimo tego, że zachowują mięsny smak, wzbogacają naszą dietę o niezbędne witaminy i antyoksydanty, które działają detoksykacyjne na nasz organizm. Dodatki (np. surówki), którymi urozmaicimy nasz obiad, jeszcze lepiej wpłyną na walory smakowe naszej kuchni.