Jagody wartości odżywcze.

Malutkie jagody, a duże właściwości odżywcze.

Kto nie kocha tych letnich owoców? Wspaniałe są w koktajlach, owocowych babeczkach, czy drożdżowych bułeczkach zwanych jagodziankami. Oprócz ogromnych walorów smakowych jagody są wspaniałe pod kątem właściwości. Jako naturalne remedium stosuje się je w bólach brzucha, biegunkach i nudnościach. To owoce, które są darem lasu. Trudno uwierzyć, że te malutkie owoce są tak bogate w witaminy i substancje odżywcze.

Jagody wartości odżywcze.

Witaminowy koktajl w jagodach tworzą witaminy: C, A, E, K, PP oraz te z grupy B. S pełne błonnika, naturalnych cukrów, tłuszczy, aminokwasów, fiteroli, antyutleniaczy i garbników. Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Są owocami bardzo pożywnymi i nie tylko dlatego, że mają w sobie sporo błonnika, ale przede wszystkim dlatego, że mocno odżywiają. Kiedyś wzmacniano nimi osoby wątłe i chore. Jagody to skarbnica minerałów takich jak: żelazo, selen, potas, krzem, mangan, magnez, wapń, sód, fosfor, cynk. Są doskonałe na przeziębienia i wspomagają podczas grypy. Napotne, pomagają w gorączce, ale i zwalczają nudności i biegunki. Oczyszczają organizm z toksyn i złogów oraz mają właściwości przeciwzapalne. Sprawdzają się w profilaktyce oczu. Wzmacniają wzrok i hamują ślepotę, dobrze działając na rogówkę i siatkówkę w gałce ocznej. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i choroby wieńcowe. Wspierają pracę serca. Hamują nas przed stresem oksydacyjnym, czyli powstawaniem i aktywnością wolnych rodników. To owoce hamujące powstawanie pierwszych oznak starzenia. Poprawiają perystaltykę jelit i wspomagają budowę właściwej błony żołądka. Spowalniają procesy fermentacji w jelitach i działają dezynfekująco. Pomagają nie tylko w biegunkach, ale i zatwardzeniach. Poprawiają apetyt. Są niskokaloryczne. W 100 g mają tylko 51 kcal. To źródło tego, co najlepsze mogła nam dać natura. Cieszmy się nimi, bo w sezonie letnim są krótko. Warto się w nie zaopatrzyć w formie przetworów lub suszu. Nadają się do mrożenia.